Einde van de wandeling

1. Afstappen

Bij terugkomst op wandeling stappen we af in binnenpiste, buitenpiste of op het binnenplein.

In geval van afstappen in de binnenpiste: Stap eerst nog even rond op de hoefslag op de linkerhand en ga op aangeven van de begeleider naast elkaar op de middellijn staan. Hou voldoende afstand met andere paarden, ook bij het afwenden op de middellijn.

Vervolgens stap je links van je paard af.

Heb je een zweepje van de manege geleend, geef dit dan terug aan de begeleider vooraleer je de piste of het binnenplein verlaat.


2. Naar de stal

In geval van afstappen in de piste: De ruiters/paarden van een eventuele volgende les komen binnen en stappen rond op de hoefslag op de linkerhand. Pas als alle ruiters/paarden binnen zijn vertrekken de ruiters van de geëindigde les één voor één naar de stal, oplettend voor de ruiters/paarden op de hoefslag. Vervolgens kunnen de ruiters van de volgende les met hun paard op de middellijn gaan staan.

Bij het begeleiden van het paard let je er opnieuw op dat het paard nergens blijft achter hangen en je doet ook de staldeur zo groot mogelijk open bij het binnengaan.

Draai in de stal de paarden rond zodat ze met hun hoofd in de richting van de deur staan. Hebben ze eten in hun voederbak, draai dan het paard zelf naar de voederbak toe zodat het je niet omver loopt.