Er zijn heel wat mogelijke redenen om te beginnen met paardrijden:

• Fysiek gezien bevordert paardrijden de lichamelijke conditie, evenwichtsgevoel en de coördinatie.
• Als ouder kan paardrijden ook in de opvoeding een rol spelen: je kind leert om te gaan met dieren, discipline te hebben en zich verantwoordelijk te gedragen.
• Voor volwassenen en kinderen is paardrijden ook een manier om los te komen van de dagelijkse stress en de alledaagse drukte even uit je hoofd te zetten. Het bevordert de innerlijke rust.
• Voor ouders en jongere kinderen kan het een gezamenlijke moment van quality time zijn of worden.

Leren paardrijden kan niet vergeleken worden met de paardenmolen op de kermis. Op de kermis zit je kort op een pony die vastgebonden enkele rondjes draait. Wij leren de ruiters hun paard zelf berijden en begeleiden. En dat is niet zo makkelijk als het lijkt. De duur van het leerproces en de intensiteit en het werk voor de ruiter zelf wordt vaak onderschat. Maar maak je niet ongerust, wij hebben een jarenlange expertise en zullen je kind goed begeleiden. We trachten hem/haar stap voor stap nieuwe dingen bij te leren en regelmatig successen te laten ervaren, zodat hij/zij er veel voldoening uit zult halen.

En ja, paardrijden is wel degelijk een sport. Je zal merken dat het paardrijden erg intensief is. Een goede lichamelijke conditie is dan ook vereist.

Om op een paardvriendelijke, respectvolle en veilige manier te kunnen leren paardrijden is wel vrij veel inzet vereist van ruiters en ouders. We verwachten ook dat de ruiter, eventueel na enkele probeerlessen of initiatielessen, zo veel mogelijk wekelijks aanwezig is. Je kan niet "half" leren paardrijden of gewoon zitten op het paard: in de probeerlessen zal al duidelijk worden dat je “er moet voor gaan” tijdens het rijden en in de stal. Verantwoordelijkheidszin hebben (of willen leren hebben) is een belangrijke eigenschap voor een goede ruiter (of iemand die een ruiter wil worden) en de ouders moeten hen, zeker op jonge leeftijd, voldoende ondersteunen. Het gaat niet enkel over het zitten en berijden van een paard, maar ook over de omgang met het paard en de verzorging ervan, en dit met respect voor het paard, de mederuiters en de manege.

Spreekt het jou en je kind aan om op een enthousiaste, verantwoordelijke en respectvolle manier met paarden te leren werken en te leren berijden? Lees dan snel verder op onze website.