Hoe verloopt een les en wat moet ik doen voor en na de les?

Je wordt verwacht steeds ten laatste een half uur voor de aanvang van de les aanwezig te zijn om je paard klaar te maken. Dat houdt in dat het paard eerst goed verzorgd en opgetuigd moet worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ruiter en zijn/haar ouder(s) of begeleider(s). Je leert op deze manier ook in de stal met paarden omgaan en maakt al kennis met het paard voor het rijden. Bij de eerste lessen wordt dit aan de ruiter en ouders aangeleerd.

Er moet voor kinderen jonger dan 12 jaar steeds een begeleidende ouder aanwezig zijn die vanaf het begin alle omkadering (poetsen, opzadelen, etc.) mee aanleert samen met de ruiter, of deze vaardigheden zelf al onder de knie heeft om alle omkadering (poetsen, opzadelen, etc.) op een goede manier zelfstandig uit te voeren.

Op aangeven van de lesgever begeleid je vervolgens je paard naar de piste en kan je opstappen. Er wordt nog even geverifieerd of het paard goed verzorgd en opgetuigd werd.

Als de les ten einde is vragen we alle ruiters/ouders om niet zomaar de manege te verlaten. Het paard moet achteraf ook nog even naverzorgd worden en alle materiaal en getuig moet netjes en op de juiste manier weggehangen worden. Als je dit goed doet kan je de manege ten vroegste pas een kwartier na de les verlaten. Vergeet ook niet de les te betalen in de kantine of je abonnement te laten aftekenen. Heb je een favoriet paard, mag van de manege met dit paard bezig zijn alsof dit je eigen verzorgpaard is. Wel moet je de reglementering hieromtrent strikt naleven. Zo leer je meteen ook wat er allemaal bij komt kijken als je later een eigen paard wil kopen en onderhouden. Het betekent echter niet dat je vaker met dit paard zal kunnen rijden in de les.

Digitaal reglement: Alles duidelijk uitgelegd

Onze werking (inclusief huisreglement) is sinds 2018 gedigitaliseerd en vind je ook terug op deze website. Het dient als leidraad voor ruiters, ouders en andere bezoekers. Hier vind je alles wat je moet weten, doen, kennen en kunnen over de groepslessen van de manege.

• Wat moet ik doen voor de les en hoe?
• Wat moet ik doen na de les en hoe?
• Hoe verloopt de aanvang van de les?
• Antwoord op vele vragen zoals "Vanaf hoeveel minuten voor de start van de les mag ik opzadelen?", "Gaat de les door op feestdagen of bij warm weer?", "Hoe vaak kan ik mijn les afzeggen?", etc.

Het is belangrijk dat je hierover als ruiter of ouder goed op de hoogte bent. Alleen als iedereen alle afspraken naleeft kan de manege klant- en paardvriendelijk blijven functioneren.