Lesniveaus
Starter
Wie?
De ruiter heeft nog nooit of slechts weinig paardgereden, of het is erg lang geleden. Kinderen van 7 jaar nemen deel aan de les "Hippische begeleiding", kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen aan de les "Introductie tot paardrijden".
Wat?
Je leert in deze lessen correct op je paard zitten, evenwicht in stap en draf, je paard tot op zekere hoogte besturen in stap en draf, en een eerste kennismaking met galop. Daarnaast leer je ook alle omkadering: hoe moet ik omgaan met een paard, het verzorgen, op- en afzadelen, etc.
Beginner
Wie?
De ruiter heeft al een beetje paardgereden of het is vrij kort geleden. De ruiter is zelfstandig in de stal (al dan niet met hulp van ouders). De ruiter kan het paard al wat besturen en heeft al wat ervaring met draf. De ruiter heeft nog slechts enkele keren gegaloppeerd.
Wat?
Je leert in deze lessen een stabiele en correcte zit aan te houden in stap en draf, het rijden van basisoefeningen (volte, diagonaal, ...), paard besturen in stap en draf en de beginselen van galop.
Halfgevorderde
Wie?
De ruiter heeft al meer ervaring en kan het paard goed besturen in stap en draf. De ruiter heeft al wat ervaring met galop en heeft hierbij een goed evenwicht. Om als halfgevorderde aan de springles te mogen deelnemen moet je nog een aantal additionele vaardigheden verworven hebben.
Wat?
Dressuur: Je leert in deze lessen de gangen (stap, draf, galop) beter beheersen, het rijden van betere overgangen tussen de gangen, het perfectioneren van de basisoefeningen, het maken van moeilijkere oefeningen en je bouwt wat theoretische kennis op.
Springen: In de springles wordt je voorbereid op een klein springparcours. Hierbij wordt gefocused op de controle van het paard voor, tijdens en na de sprong, waarbij het belangrijk is je paard niet te storen tijdens de sprong.
Gevorderde
Wie?
De ruiter heeft al veel ervaring met paardrijden. De ruiter kan het paard zeer goed besturen in stap en draf en kan al goed galopperen. De ruiter kan goed overweg met verschillende types paarden en kan een uitdagender paard wel aan. Om deel te nemen aan de springles voor dit niveau moet je eerst de eindtermen van de halfgevorderden springles voltooien, dit staat los van de eindtermen dressuur.
Wat?
Dressuur: Je leert in deze lessen je paard goed controleren en besturen in alle gangen en dit a.d.h.v. complexere pisteoefeningen. Je leert er verschillende belangrijke begrippen in de dressuur.
Springen: In de springles wordt verdergebouwd. Je leert op een goede manier aanrijden (lijn, tempo) en hierbij komen al wat moeilijkere sprongcombinaties aan te pas.
Overgang naar hoger lesniveau
Zodra de ruiter alle eindtermen die op de voortgangsfiche staan goed beheerst, mag hij/zij met goedkeuring van zijn/haar lesgever in principe over naar het bovenliggende lesniveau. Idem om te kunnen starten met springen of naar een hoger springniveau te gaan. Je kan natuurlijk ook steeds met je lesgever spreken om tussentijds al een evaluatie te krijgen van waar je al staat.
Met de verantwoordelijk persoon van de manege wordt dan, in geval van vaste plaats, verder afgesproken in welke les(sen) de ruiter dan kan deelnemen afhankelijk van de beschikbaarheid.