Standaard: Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen

Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen nemen deel aan ons standaard aanbod. Voor startende ruiters zijn dit lessen "Introductie tot paardrijden", daarna gaat het verder van niveau "Beginner" tot "Gevorderde". Elk niveau heeft zijn eigen eindtermen. Ook voorzien we springlessen en begeleide wandelingen vanaf een bepaald niveau en leeftijd. Lees snel verder op onze website.

Deelname aan onze groepslessen is mogelijk met eigen paard of met een paard van de manege.

Hippische begeleiding: Kinderen van 7 jaar

De les "Hippische begeleiding" is bedoeld voor jonge ruiters tussen 7 en 8 jaar (kan variëren o.b.v. de maturiteit van het kind). De eindtermen zijn dezelfde als voor de lessen "Introductie tot paardrijden" die bedoeld zijn voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen, maar vrijwilligers zorgen voor extra begeleiding per ruiter en er is meer ruimte dan in de gewone lessen om op een meer speelse manier bepaalde vaardigheden aan te leren.

Kennismaking met paardrijden voor ruiters van 4 t.e.m. 6 jaar

De manege heeft geen aanbod voor kinderen jonger dan 7 jaar.

We zijn er echter wel voorstander van dat de kinderen tegen die tijd al eens kennisgemaakt hebben met paarden en pony’s. Ken je iemand die een brave en geschikte pony of paard heeft om je kind al eens te laten kennismaken, ga daar dan zeker eens langs.

Enkele voorbeelden van wat de kleuter al kan doen als een vorm van paardengewenning:

• De pony aaien.
• Helpen met het poetsen van de pony, bijvoorbeeld door de borstels aan te geven.
• Al eens aan de hand op de pony zitten en al eens rondstappen.
• Al eens aan de lange lijn stappen en draven (als het paard hiertoe geschikt is).
• Al eens zelfstandig rondstappen en eventueel draven (als het paard hiertoe geschikt is).
• Al eens op een groter paard zitten.

Voor je eigen veiligheid en die van je kleuter volg je altijd de instructies van de eigenaar van de pony of het paard en dring je nooit aan om een bepaalde activiteit te doen met de pony als de eigenaar hier niet toe bereid is.

Paardrijden voor mensen met een mentale of fysieke beperking

De manege heeft geen aanbod voor ruiters met een beperking.

Het lesuurtje dat we tot eind 2016 met succes hebben voorzien heeft een andere aanpak nodig dan de rest van ons aanbod. Wij hebben besloten ons hier niet verder in te specialiseren en willen onze inspanningen richten op het zo goed mogelijk uitvoeren van onze hoofdactiviteiten.

Ruiters met een mentale of fysieke achterstand kunnen terecht in clubs die hierin gespecialiseerd zijn. Een overzicht van clubs vind je op de website van Paardensport Vlaanderen. Duid bij "Opleiding per discipline" de optie "Hippotherapie" aan.

Mensen die nog zelfstandig kunnen functioneren en wiens beperking niet in die mate is dat ze de lessen hinderen kunnen wel gewoon terecht in ons lesaanbod. De beslissing of dit voor jou of je zoon/dochter mogelijk is ligt bij de manege afhankelijk van hoe het verloopt in de lessen.