We bieden groepslessen aan op recreatief niveau.

• Voor ruiters die nog niet weten wat ze willen en willen proeven van de paardensport.
• Voor ruiters die later een verzorgpaard of eigen paard willen.
• Voor ruiters die al een verzorgpaard of eigen paard hebben en hier op recreatief niveau les mee willen volgen.
• Voor ruiters die later in de competitie willen gaan en een goede basis willen opbouwen.

Voor ruiters die op competitief niveau willen trainen, bieden we privélessen aan met eigen paard.

Het lesniveau wordt bepaald o.b.v. je kennis en kunde naast en op het paard. De volledige eindtermen voor elk lesniveau vind je in de voortgangsfiches (PDF).

Naast lessen bieden we ook begeleide wandelingen aan, waarmee je vanaf een bepaald lesniveau aan kan deelnemen (halfgevorderde of gevorderde afhankelijk van het type wandeling).

Samenvatting lesniveaus in grote lijnen

Ik heb nog nooit of slechts weinig paardgereden, of het is erg lang geleden. >> STARTER

• Je neemt deel aan de lessen "Introductie tot paardrijden" (vanaf 8 jaar) of aan de lessen "Hippische begeleiding" (7 tot 8 jaar, kan variëren o.b.v. de maturiteit van het kind).
• Je leert er correct op je paard zitten, evenwicht in stap en draf, je paard tot op zekere hoogte besturen in stap en draf, en een eerste kennismaking met galop. In de stal leer je alle omkadering (poetsen, opzadelen, afzadelen, naverzorgen).

Ik heb al een beetje paardgereden of het is vrij kort geleden. Ik ben zelfstandig in de stal (al dan niet met hulp van mijn ouders). Ik kan mijn paard al wat besturen en heb al wat ervaring met draf. Ik heb nog slechts enkele keren gegaloppeerd. >> BEGINNER

• Je neemt deel aan de lessen "Beginners".
• Je leert er een stabiele en correcte zit aan te houden in stap en draf, het rijden van basisoefeningen (volte, diagonaal, ...), paard besturen in stap en draf en de beginselen van galop.

Ik heb al meer ervaring en kan mijn paard goed besturen in stap en draf. Ik heb al wat ervaring met galop en heb hierbij een goed evenwicht. >> HALFGEVORDERDE

• Je neemt deel aan de lessen "Halfgevorderden" en indien je dit wenst ook aan de lessen "Springles niveau A" (vanaf 10 jaar) of aan begeleide wandelingen (vanaf 12 jaar). Om te starten met springlessen moet je nog enkele extra vaardigheden onder de knie hebben, zie verderop op deze pagina voor meer informatie.
• Je leert er de gangen (stap, draf, galop) beter beheersen, het rijden van betere overgangen tussen de gangen, het perfectioneren van de basisoefeningen, het maken van moeilijkere oefeningen en je bouwt wat theoretische kennis op.
• In de springles wordt je voorbereid op een klein springparcours. Hierbij wordt gefocused op de controle van het paard voor, tijdens en na de sprong, waarbij het belangrijk is je paard niet te storen tijdens de sprong.

Ik heb al veel ervaring met paardrijden. Ik kan mijn paard zeer goed besturen in stap en draf en kan ook al goed galopperen. >> GEVORDERDE

• Je neemt deel aan de lessen "Gevorderden" en indien je dit wenst (vanaf 10 jaar) ook aan de lessen "Springles niveau A" of "Springles niveau B" (indien je alle vaardigheden van niveau A onder de knie hebt). Je kan ook deelnemen aan begeleide wandelingen (vanaf 12 jaar).
• Je leert er je paard goed controleren en besturen in alle gangen en dit a.d.h.v. complexere pisteoefeningen. Je leert er verschillende belangrijke begrippen in de dressuur.
• In de springles wordt verdergebouwd. Je leert op een goede manier aanrijden (lijn, tempo) en hierbij komen al wat moeilijkere sprongcombinaties aan te pas.

Hoe werken de springlessen?

Er zijn volgende 2 niveaus in de springles:

• NIVEAU A: Voor halfgevorderden en gevorderden die hun eerste stapjes in het springen willen zetten of nog weinig springervaring hebben. Er wordt opgebouwd richting A-brevet niveau. Halfgevorderden moeten een extra voortgangsfiche laten invullen alvorens ze mogen deelnemen aan de springlessen en de lesgever van de springlessen kan de ruiter weigeren indien de veiligheid van de ruiter zelf of andere ruiters in het gedrang komt.
• NIVEAU B: Voor gevorderden die de eindtermen van niveau A hebben bereikt. Ook hiervoor moet een voortgangsfiche ingevuld worden. Er wordt opgebouwd richting B-brevet.

Enkel ruiters die wekelijks aan een dressuurles deelnemen, kunnen met een manegepaard inschrijven voor de springles.

Hippische begeleiding: wat is dit?

De les "Hippische begeleiding" is bedoeld voor jonge ruiters tussen 7 en 8 jaar (kan variëren o.b.v. de maturiteit van het kind). De eindtermen zijn dezelfde als voor de lessen “Introductie tot paardrijden”, maar we voorzien meer individuele begeleiding per ruiter en er is meer ruimte dan in de gewone lessen om op een meer speelse manier bepaalde vaardigheden aan te leren.

Ruiters jonger dan 7 jaar

De manege heeft geen aanbod voor kinderen jonger dan 7 jaar.

We zijn er echter wel voorstander van dat de kinderen tegen die tijd al eens kennisgemaakt hebben met paarden en pony’s. Ken je iemand die een brave en geschikte pony of paard heeft om je kind al eens te laten kennismaken, ga daar dan zeker eens langs.

Enkele voorbeelden van wat de kleuter al kan doen als een vorm van paardengewenning:

• De pony aaien.
• Helpen met het poetsen van de pony, bijvoorbeeld door de borstels aan te geven.
• Al eens aan de hand op de pony zitten en al eens rondstappen.
• Al eens aan de lange lijn stappen en draven (als het paard hiertoe geschikt is).
• Al eens zelfstandig rondstappen en eventueel draven (als het paard hiertoe geschikt is).
• Al eens op een groter paard zitten.

Voor je eigen veiligheid en die van je kleuter volg je altijd de instructies van de eigenaar van de pony of het paard en dring je nooit aan om een bepaalde activiteit te doen met de pony als de eigenaar hier niet toe bereid is.

Overgang naar hoger lesniveau

Zodra de ruiter alle eindtermen die op de voortgangsfiche staan goed beheerst, mag hij/zij met goedkeuring van zijn/haar lesgever in principe over naar het bovenliggende lesniveau. Idem om te kunnen starten met springen of naar een hoger springniveau te gaan. Je kan natuurlijk ook steeds met je lesgever spreken om tussentijds al een evaluatie te krijgen van waar je al staat.

Met de verantwoordelijk persoon van de manege wordt dan, in geval van vaste plaats, verder afgesproken in welke les(sen) de ruiter dan kan deelnemen afhankelijk van de beschikbaarheid.